fbpx
Boeken

Tweede kamerlid Lisa van Ginneken heeft het eerste exemplaar van de Nederlandse vertaling van het boek ontvangen.

PERSBERICHT –

Amsterdam 9 oktober 2021

Boekpresentatie in boekhandel Atheneum op het Spui in Amsterdam

Sprookjesland is van iedereen!

Tweede kamerlid Lisa van Ginneken heeft het eerste exemplaar van de Nederlandse vertaling van het boek ontvangen uit handen van de jonge performer Noël. De Hongaarse bedenker van de bundel, Dorottya Rédai, van de lesbische vereniging Labrizs, was ook aanwezig. Ze zei heel trots en blij te zijn met de Nederlandse vertaling van de Hongaarse bestseller.

Heel belangrijk, noemde Lisa, de eerste trangender parlementariër (D’66) in Nederland, de publicatie van Sprookjesland is van iedereen. ‘Dat is de reden dat ik meteen positief reageerde toen ik werd gevraagd om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Ik was deze zomer twee keer in Hongarije om de LHBTI beweging te ondersteunen en te zien wat daar gebeurt met LHBTI’ers. Daar schrok ik van.’ Lisa vertelde zich bevoorrecht te voelen dat ze nu als volksvertegenwoordiger in de gelegenheid is om wetgeving ten behoeve van LBHTI maken. Het prachtig geillustreerde boek laat zien hoe divers en inclusief een samenleving hoort te zijn. Het gaat om acceptatie van alle minderheidsgroepen, aldus Dorottya. De mooie vertaling is van de hand van de Hongaarse-Nederlandse Mari Alföldy

Tijdens de presentatie droeg de jonge performer Noël een stuk voor uit het rijmverhaal De prins gaat trouwen: een prachtige vertelling over de zoektocht van de koningin naar een geschikte schoondochter maar hoeveel meisjes ook aan haar zoon worden voorgesteld, hij vindt nooit de ware totdat hij de broer van een kandidate ontwaart. De prins wordt verliefd en trouwt met hem. ‘Ik had gewild dat ik met dit soort sprookjes was opgegroeid’, verzuchtte Noël. Hij benadrukte dat hij een zwarte man is, een zwarte gay man uit Curacao die sinds vier jaar in Den Haag woont. ‘De  media hier zijn tegenwoordig positiever over LHBTI maar ík kan zeggen dat mijn vrienden en ik veel haat op straat tegenkomen.’ Haat omdat ze zwart zijn, haat omdat ze zo af en toe op hoge hakken lopen en nagellak dragen.

De moderator van de avond, actrice Carla Hardy, vroeg Dorottya, door TIME Magazine uitgeroepen als een van de 100 meest invloedrijke mensen van de wereld in 2021, waarom Nederlanders voor hun kinderen Sprookjesland is van iedereen moeten kopen. Ook in het ogenschijnlijk progressieve klimaat Nederland is er nog veel werk te doen, antwoordde de Hongaarse activiste.

Sprookjesland is van iedereen (Meseorszag mindenkie) is een prachtig boek voor jong en oud. Verhalen die zijn geschreven door zeventien Hongaarse schrijvers. De spraakmakende bundel laat zien hoe ingesleten systemen en vooroordelen terug te voeren zijn naar de verhalen die we als kind verslonden.

De verhalenbundel representeert de diversiteit van de moderne samenleving. Gender, religie, afkomst, seksuele voorkeur, sociale klasse, huidskleur. Respect komt een ieder toe.

Het boek was de aanleiding voor de Hongaarse regering Orbán om maatregelen te nemen tegen de LHBTI gemeenschap. Voorlichting over LHBTI aan jongeren en kinderen is verboden in Hongarije. Ook moet een boek zoals Sprookjesland is van iedereen verpakt, onzichtbaar, in de winkel worden verkocht.

Sprookjesland is van iedereen is aangekocht door zeven landen. Matan Publishers (Max@Media BV) heeft de rechten van dit bijzondere boek voor de Nederlandse markt verworven alsmede voor het Nederlandse taalgebied in België. Matan Publishers brengt het boek als eerste niet-Hongaarse uitgever op de markt.

=================================================================================

Voor meer informatie: info@maxatmedia.nlwww.matanpublishers.nl.

winkelprijs: €17,95   – ISBN – 9789090348827

Vergelijkbare artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button